MisliResno.si

  Mislis resno?

  Ljudje se tekom življenja skoraj vsak dan srečujemo s stresom, naj bo to doma, na delovnem mestu ali v šoli. Ko pridemo domov in vidimo svojo mačko, ki mirno leži na mehki blazini ali opazuje ptice skozi okno, si ne moremo misliti, da je tudi ona lahko pod stresom. Pa vendar so mačke vrsta živali, ki je zelo občutljiva na stresne dejavnike in prav tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri mačkah stres povzroči mnoge zdravstvene težave.

  Mačke so si zelo različne in nekatere so lahko mnogo bolj občutljive na stresne situacije kot druge. Tudi če je naša mačka bolj umirjena, moramo biti pozorni na stresorje, ki lahko sprožijo negativne reakcije. Takšni dejavniki so predvsem hrup (glasna glasba, promet, pokanje petard), nenadne spremembe dnevne rutine (dopusti, prihod novega družinskega člana, obiski) in deljenje bivalnega prostora z drugimi mačkami ali drugimi hišnimi ljubljenčki.

  Mačke ne morejo na enak način kot mi izraziti, da so pod stresom. Velikokrat lastniki spremembe v obnašanju ne opazijo ali pa jo pripišejo bolezni.

  Pozorni moramo biti na spremembe v obnašanju, kot so izguba apetita, pogosto umivanje, ki lahko vodi tudi v izgubo dlake na določenih mestih (predvsem po trebuhu), skrivanje, agresija, uriniranje zunaj stranišča in druge spremembe v obnašanju. Vsekakor se moramo, če opazimo spremembe v obnašanju mačke, najprej posvetovati z veterinarjem, da ta izloči prisotnost bolezni.

  Pri preprečevanju stresa se moramo osredotočiti na določanje in odpravljanje vzroka. Če to ni mogoče, moramo mački zagotoviti čim več varnih mest, kamor se lahko umakne (na primer pred psom, dojenčkom). Mačke so še posebej rade kje visoko, tako da so plezala z ležiščem na vrhu zelo dobra rešitev. Če imamo več mačk, moramo vsaki zagotoviti mesto, kamor se lahko umakne, prav tako pa mora vsaka imeti svoje stranišče in svojo posodico za hrano in vodo. Zagotoviti jim je treba čim več zabave, tako so so razne žogice in druge mačje igračke zelo dobrodošle.

  Za dodatno pomoč pri prilagajanju na spremembe v okolju, se lahko uporabljajo tudi blaga naravna pomirjevala, kot je PHA AntiStres, tekočina, ki jo primešamo prehrani in s tem po naravni poti pomagamo svoji mački do čim boljšega soočanja z vsakodnevnim stresom.

  Vir: Emona Med d.o.o.

  RELATED ARTICLES

  Dodaj odgovor