MisliResno.si

  Mislis resno?

  Na kakšnega zdravnika naj se obrnem, da mi bo pomagal pri MS? Kakšna je razlika med obiskom centra za MS in zasebnega nevrologa?

  Izberite si zdravnika, s katerim se počutite sproščeno in ki vam nudi dobre nasvete. Seveda ne morete vedno vedeti, ali je kak nasvet koristen ali ne. Najdite zdravnika, ki vam prisluhne in vam nudi nasvete o tem, kako rešiti določene težave. Dober zdravnik vam bo razložil vse, kar je znanega o vaši bolezni in o vrstah zdravljenja, ki so na voljo. Zdravnik, ki na vsa vaša vprašanja odgovarja le z »To povzroča MS in tu nimamo kaj storiti … navadite se živeti s tem«, vam ne nudi najboljše možne pomoči.

  Na splošno so nevrologi najbolj primerni, da odgovorijo na vaša vprašanja in vas pravilno usmerjajo. Zdravniki, ki zdravijo veliko oseb z MS in delajo v centru za MS imajo verjetno več raznolikih izkušenj. Velikokrat delajo tudi v multidisciplinarni skupini strokovnjakov (vključno z, npr. negovalci, fizioterapevti, delovnimi terapevti, psihologi, socialnimi delavci), ki imajo veliko znanja o specializiranih vidikih nege bolnikov z MS. Raznoliki in kompleksni simptomi MS lahko vplivajo na veliko različnih področij fizičnega, čustvenega in družbenega delovanja obolele osebe. Člani multidisciplinarne skupine za MS imajo strokovno podlago za diagnosticiranje in zdravljenje raznolikih težav, ki so lahko povezane z boleznijo. Poleg tega skupinski pristop zagotavlja usklajeno obravnavo, ki pa je zdravljenje pri posameznih specialistih, ki delajo neodvisno in ne komunicirajo med seboj, ne omogoča.

  Nevrolog, vključen v moj program zdravljenja, ni specializiran za MS. Kako naj vem, da bo moje zdravljenje primerno in v skladu z najnovejšimi smernicami?

  Čeprav ne morete vedno vedeti, da so nasveti za zdravljenje vedno najnovejši, obstaja več načinov, kako se lahko informirate o trenutno najnovejših strategijah zdravljenja MS. Združenje za multiplo sklerozo izdaja letake in brošure, ki vsebujejo opise simptomov MS in njihov nadzor, kot tudi informacije o tem, kako zdraviti bolezen. Združenje nudi te informacije tudi na svoji spletni strani. Večina območnih podružnic organizira preko celega leta tudi brezplačna predavanja in diskusije ter skupine za podporo in samopomoč. Te so lahko posebej koristne, ker na njih lahko spoznate izkušnje drugih bolnikov z MS. Če imate računalnik in dostop do interneta, lahko na spletnih forumih zastavljate vprašanja in se pogovarjate o temah, ki vas zanimajo, z drugimi posamezniki, ki imajo MS.

  Če izveste za zdravljenje, zdravilo ali strategijo nadzora, za katero menite, da bi vam utegnila koristiti, o tem povprašajte zdravnika in ocenite njegov odziv. Če se zdi, da veste o tem več kot zdravnik, je mogoče čas, da se odločite za spremembo.

  RELATED ARTICLES

  Dodaj odgovor